به گزارش دانانیوز، «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما به تشریح آخرین تحولات در خصوص برجام و همچنین توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در پنجم اسفند ماه در راستای اجرای ماده ششم قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران پرداخت.
- هنوز دولت جدید آمریکا نتوانسته به تنشهای داخلی خود غلبه پیدا کنند
عراقچی در این گفتگو در خصوص بازگشت دولت جدید آمریکا به برجام عنوان کرد: بایدن و تیم ایشان قبل از انتخاب شدن یکی از شعارهای انتخاباتیشان این بود به بسیاری از توافقات بینالمللی از جمله برجام برخواهند گشت.
وی با بیان اینکه برجام یکی از دستاوردهای دموکراتهاست، اظهار داشت: طبیعی است انگیزه بازگشت به برجام در آنها وجود داشته باشد. به خصوص این دیدگاه که سیاست فشار حداکثری ترامپ موفق نبوده و نتوانسته به اهدافش دست یابد.
عراقچی در ادامه گفتگو با برنامه نگاه یک شبکه اول سیما درباره خسارتهای خروج آمریکا از برجام و برنامه وزارت خارجه برای پیگیری این خسارتها گفت: در طول چهار سال گذشته و در سه سال گذشته خسارتهایی هم ما و هم شرکتها و کشورهای دیگر دیدهایم و این خسارتها در دستورکار ماست. آمریکا تحریمها را بردارد و عضو برجام شود، ولی این موضوع در دستورکار ما و کمیسیون مشترک برجام خواهد بود. ما خسارات مستقیم و غیرمستقیم دیدیم. محاسباتی انجام شده و رقمهایی هم بعضا اشاره میشود، ولی کاملتر خواهیم کرد و موضوع خسارات ایران در دستورکار باقی خواهد ماند و آن را کنار نخواهیم گذاشت.
- اگر میخواستیم به این خواستههای غیرقانونی و غیرمشروع آمریکا تن دهیم، در دوران ترامپ چنین میکردیم/ ترامپ آرزو داشت فقط یک عکس با آقای روحانی بگیرد و آماده بود توافق جدیدتری با دو کلمه با ما امضا کند
وی در پاسخ به سؤالی درباره مباحث موشکی و منطقه و اظهارات وزیر خارجه آمریکا در این خصوص نیز گفت: در اهداف دولتهای دموکرات و جمهوری خواه هیچ فرقی ندارند. در مهار قدرت ایران هیچ تفاوتی با هم ندارند و دعوا سر شیوههای انجام این کار است. دولت فعلی آمریکا معتقد است شیوه آقای ترامپ و فشار حداکثری کاری نکرده و نتوانسته آمریکا را به اهدافش در مقابل ایران برساند، ولی در آن طرف تکرار میکنند تمدید دورههای برجام، منطقه و موشک و …
عراقچی ادامه داد: باید به آقای بلینکن گفت که آیا فکر میکند چیزهایی که ایران زیر فشار حداکثری قبول نکرد، با سیاست مذاکراتی آقایان قبول میکند؟ آقای بایدن دیشب گفت ما با مذاکره با ایران از طریق ۱+۵ برمیگردیم، آیا تصور میکنند ما چیزهایی که تحت فشار حداکثری قبول نکردیم حالا با مذاکره قبول میکنیم؟
وی گفت:ما اگر میخواستیم به این خواستههای غیرقانونی و غیرمشروع آمریکا تن دهیم، در دوران ترامپ چنین میکردیم. ترامپ آرزو داشت فقط یک عکس با آقای روحانی بگیرد و آماده بود توافق جدیدتری با دو کلمه با ما امضا کند. ما زیر بار آنها نرفتیم و الان هم زیر بار این مسائل نخواهیم رفت. ما یک توافقی را با آمریکاییها منعقد کردیم به نام برجام و اگر آمریکاییها میخواهند همین برجام، نه یک کلمه کم، نه یک کلمه زیاد، نه یک جمله کم، نه یک جمله زیاد، همین را باید بچسبند و اجرا کنند و قطعا چیزی فراتر از این نخواهند گرفت. کما اینکه آقای ترامپ با فشار حداکثری نتوانست بگیرد.
- موضوع توانمندیهای دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست، چه برسد به اینکه قابل مصالحه باشد
عراقچی در پاسخ به این سؤال که اگر تأکید کنند باید در این زمینه مذاکره کنیم موضع ما چیست؟ افزود: ما حتما قبول نخواهیم کرد و موضع ما کاملا روشن است. تنها تفاوت اینجاست که آقای ترامپ میگفت برجام را کنار میگذاریم و درباره توافق جدید که منطقه، موشک و دورههای طولانی برای محدودیتهای ایران داشته باشد مذاکره کنیم که خوب به آن نرسید. آقایان میگویند اول برجام را اجرا کنیم و بعد به آن مسائل بپردازیم. موضع ما کاملا روشن است و صراحتا به آنها گفتهایم، نه الان و نه بعدا به این مسائل نخواهیم پرداخت. موضوع توانمندیهای دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست، چه برسد به اینکه قابل مصالحه باشد.
وی گفت: مسائل منطقهای ما نیز همین طور منطق خودش را دارد. اصلا ابزاری برای مذاکره نخواهد بود؛ بنابراین موضع ما کاملا صریح است و به صورت روشن بیان کردیم و اینگونه نیست که مخفی باشد. ما فقط برجام موجود را بدون هیچ کم و زیادی آمادگی داریم که به اجرای کامل برگردیم، به شرط اینکه آنها اول به اجرای کامل برگردند و اگر مذاکرهای باشد، مذاکره درباره نحوه اجرای همین برجام است، نه چیزی فراتر از آن.
- درباره فراتر از برجام و موضوعات دیگر، تمدید برجام و برجام پلاس و … هیچ مذاکرهای نخواهیم کرد
عراقچی تصریح کرد: اگر قرار باشد که در جلسات رسمی یا غیررسمی با ۱+۵ با حضور آمریکا و یا بدون حضور آمریکا در مورد موضوعی گفتگو کنیم آن موضوع فقط نحوه اجرای همین برجام است. درباره فراتر از برجام و موضوعات دیگر، تمدید برجام و برجام پلاس و … هیچ مذاکرهای نخواهیم کرد. بله گفتگو میکنیم که این را چگونه اجرا و چگونه بهتر اجرا شود. آنها چگونه به تعهداتشان برگردند و ما چگونه برگردیم و چه جدول زمانبندی باشد و نقشه راه چیست برای اجرای همین برجام و غیر از این نخواهد بود.
- اروپا، در عمل ناتوان و در گفتار الی ماشاءالله ادعا
معاون وزیر خارجه درباره اظهارات «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و رفتار این کشور که به نظر میرسد دوباره درصدد است نقش پلیس بد را اجرا کند نیز بیان کرد: راجع اروپاییها باید بگویم توانمندی بسیار پایین ادعاهای بسیار بالا. شاید در این دو جمله بتوان اروپا را توصیف کرد. در جلسات خصوصی نیز روشنتر و صریحتر از این بیان کردهایم. اروپاییها علیرغم همه ادعاها و حرفهایشان حالا برخی مثل فرانسه بیشتر و برخی کمتر، ادعا زیاد دارند، ولی در صحنه عمل توانمندی ندارند. نمیتوانند به تعهداتشان عمل کنند.
وی افزود: اروپاییها خیلی روشن در این مدت به ما میگفتند ما تحریمی نداریم، ولی مجبوریم به تحریمهای آمریکا تن دهیم. در عمل ناتوان و در گفتار الی ماشاءالله ادعا.
- نگران موشکهای ایران هستند در حالی که میدانند این موشکها صرفا برای دفاع است و حالت بازدارندگی دارد
عراقچی همچنین درباره واکنش محمدجواد ظریف درباره توسعه تاسیسأت اتمی دیمونای رژیم صهیونیستی نیز گفت: اروپاییها و غربیها کلا گرفتار استانداردهای دوگانه هستند و نمیتوانند از آن فرار کنند. اگر صداقت دارند و راست میگویند که نگران اشاع سلاحهای هستهای هستند متحد و دوست خودشان رژیم صهیونیستی این سلاحها را دارد و تولید کرده و همه دنیا را در ابهام نگهداشته و عضو معاهده ان. پی. تی هم نشده و هیچ بازرسی هم صورت نمیگیرد و تاسیساتی دارند که سلاحهای هستهای در آن وجود دارد و اقدام به تولید آنها میکنند.
وی پرسید: آیا نگران رژیم عدم اشاعه سلاحهای هستهای و نگران اشاعه سلاحهای هستهای هستند؟ آنجا باید رسیدگی کنند. چطور آنجا چیزی آنها را نگران نمیکند، ولی در مقابل یک مقدار افزایش غنی سازی آن هم تحت بازرسیهای آژانس و با ذکر اینکه اینها برگشت پذیر است و خودشان هم میدانند در مقابل بی عملی آنها انجام شده، شروع میکنند به شلوغ کردن و سر و صدا کردن.
عراقچی بیان کرد: این برخوردهای دوگانه یک امر شناختهای شدهای است در سیاستهای غربیها و اروپاییها و گریزی از این هم ندارند و نمیتوانند بسیاری از اعمال خود را توجیه کنند.
معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: نگران موشکهای ایران هستند در حالی که میدانند این موشکها صرفا برای دفاع است و حالت بازدارندگی دارد، ولی در عمل خودشان بالای ۱۰۰ میلیارد دلار در سال به کشورهای دیگر منطقه سلاح میفروشند. چطور از اینها نگران نمیشوند و چطور از یک رقابت تسلیحاتی در منطقه نگران نیستند؟ ولی از موشکهای ایران که فقط برای دفاع از این سرزمین است ابراز نگرانی میکنند.
وی گفت: کاملا روشن است که اهداف سیاسی پشت این است و اینها ترفندهای شناخته شدهای است. آقای ظریف خیلی روشن این موضوع را به رخ آنها کشید که اگر نگران اجرای پروتکل الحاقی در ایران هستید نگران برنامه هستهای متحد خودتان که اصلا ان. پی. تی و آژانس و … را کنار گذاشته نیستید و میدانید سلاح هستهای دارد و در عمل دیدید چه بر سر مردم فلسطین آورده است.