یادی از ” پروفسور روی پرویز متحده” ایران‌شناس و اسلام‌پژوه فقید گروه تاریخ دانشگاه هاروارد
یادی از ” پروفسور روی پرویز متحده” ایران‌شناس و اسلام‌پژوه فقید گروه تاریخ دانشگاه هاروارد

دانانیوز: نخستین بار پروفسور متحده را در دفتر کارش در دانشگاه هاروارد در خرداد ۱۳۸۱ ملاقات کردم. پروفسور متحده در مدخل «ولایت فقیه» «دائره المعارف آکسفورد جهان اسلام» کتاب حکومت ولایی مرا به‌خوبی معرفی کرده است. (۲۰۰۹)

به گزارش گروه مفاخر دانانیوز، پروفسور روی پرویز متحده (۲۰۲۴-۱۹۴۰) مورخ آمریکایی ایرانی‌الاصل، ایران‌شناس، اسلام‌پژوه و استاد فقید گروه تاریخ دانشگاه هاروارد دهم مرداد ۱۴۰۳ دارفانی را وداع کرد.

از جمله اساتید سرشناس او همیلتون گیب، ریچارد فرای، وآن‌ماری شیمل بودند. متحده در سال ۱۹۷۰ در دانشگاه هاروارد از رساله دکترای خود درباره حکمرانی آل بویه دفاع کرده است.

نخستین کتابش «وفاداری و رهبری در ادوار آغازین جامعه اسلامی» (۱۹۸۰) بود که به عربی و فارسی ترجمه شده است.

دومین و احتمالا مهمترین کتاب او «ردای پیامبر: دین و سیاست در ایران» (۱۹۸۵) است که به بسیاری زبانها از جمله عربی ترجمه شده، اما متاسفانه تا کنون به فارسی ترجمه نشده است! این کتاب از جمله کتب درسی مربوط به ایران بعد از انقلاب در غرب است.

متحده در سال ۲۰۰۳ حلقه اول «دروس فی علم الاصول» سید محمدباقر صدر را همراه با مقدمه‌ای تحلیلی به انگلیسی ترجمه کرد. این نخستین کتاب اصول فقه شیعه به زبان انگلیسی است.

در زمره مهمترین و احتمالا آخرین اثر منتشر شده متحده کتاب «زیر سایۀ پیامبر: مقالاتی در تاریخ اسلام» (۲۰۲۳) است.ای کاش صاحب همتی این کتاب مهم را به فارسی ترجمه کند. دلش در شرق اسلامی خصوصا ایران می‌تپید و برای آگاه کردن خواننده غربی می‌نوشت.

نخستین بار پروفسور متحده را در دفتر کارش در دانشگاه هاروارد در خرداد ۱۳۸۱ ملاقات کردم. پروفسور متحده در مدخل «ولایت فقیه» «دائره المعارف آکسفورد جهان اسلام» کتاب حکومت ولایی مرا به‌خوبی معرفی کرده است. (۲۰۰۹)

علاقه متحده به کتاب «حکومت ولایی» باعث شد که ترجمه آن‌را به انگلیسی آغاز کند. چند فصل ابتدای کتاب را هم ترجمه کرد. اما متاسفانه امکان ادامه آن به دلیل مشکلات حالش پیدا نکرد. ترجمه کامل این کتاب توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر خواهد شد.

پروفسور متحده مرا به کنفرانس‌های «دیدگاه.های متفکران مسلمان معاصر در باره حکمرانی خوب» (۱۳۹۰) و «اسلام و مدارا» (۱۳۹۶) که به ریاست خود وی در دانشگاه هاروارد برگزار می‌شد، دعوت کرد.

در دانشگاه کلمبیا در نیویورک (۱۳۹۱) در جلسه بزرگداشت ایران‌شناس معاصر پروفسور ریچارد بولت با عنوان «تاریخ قدرت‌های فقهی شیعه در ایران» هر دو سخنرانی کردیم. 

پروفسور متحده در سال ۱۴۰۰ بر کتاب «توهین به مقدسات و ارتداد» اینجانب تقریظی فاخر نوشت که بهترین یادگار مکتوب این دانشور فرزانه برای من است.

خداوند او را به پاس خدمات ارزنده اش به اسلام، تشیع و ایران رحمت کند. درگذشت پروفسور متحده از مفاخر ایران بر بازماندگان، شاگردان و دوستانش تسلیت باد. نویسنده: ✍️ محسن کدیور

متن کامل اینجا

@Mohsen_Kadivar_Official